vineri, 31 august 2012

De ce vor copiii tot mai multe jucarii?


                       Cand eram copii, “o camera plina cu jucarii” parea un vis ce nici nu speram sa devina realitate. Ne imaginam ca daca am avea propria noastra camera, in care sa existe tot ce ne-am putea dori, am fi foarte fericiti si impliniti. Ei bine, in prezent, pentru multi copii aceasta dorinta s-a transformat in realitate.
Parintii acestora imi povestesc cum in camera copilului deja nu mai este nici un pic de loc, si ca in curand toata casa se va umple cu jucarii de plus, masinute, colectii de animalute de plastic, colectii de dinozauri, de robotei, papusi Barbie, piese de constructii, Lego-uri, Puzzle-uri, animale mari de plus, truse pentru imbracaminte, pentru gatit, carti de colorat, reviste pentru copii, carti cu povesti, DVD-uri, si cate si mai cate alte jucarii, incat parintii nici nu le mai stiu numarul.
Cu toate astea, majoritatea copiilor care le au nu par deloc multumiti doar cu ele, ci in fiecare zi ii implora pe parinti cu lacrimi in ochi (uneori si cu plansete, tipete si trantit pe jos), sa le mai ia inca o jucarie sau o revista. E ca si cum, cu cat au mai mult, cu atat isi doresc si mai mult, mereu mai mult.
Va propun sa intelegem mai intai cum de ajung copiii atat de preocupati de a achizitiona jucarii, pentru ca apoi sa putem oferi sugestii parintilor care se uita ingrijorati cand spre copilul care plange, cand spre portofel.

Cum apare dorinta de a avea cat mai mult?

1. Copiii vor sa compenseze lipsa parintilor

Unii parinti care nu pot petrece destul timp cu copiii, se simt vinovati si le cumpara acestora jucarii, ca sa compenseze intr-un fel lipsa lor din viata copiilor. Copii inteleg astfel ca iubirea parintelui se masoara in numarul de jucarii primite de la el. Traind in aceasta iluzie, copiii spera sa acopere golul lasat de parinti cu bucuria pe termen scurt de a primi o jucarie, si de aceea cred ca lipsa de implinire vine tocmai din faptul ca nu au suficient de multe jucarii.

2. Presiunea exterioara de a cumpara

Reclamele, desenele animate, jucariile, toate sunt special concepute ca sa il atraga pe copil si sa trezeasca in el dorinta de a avea cat mai multe lucruri. Copiii sunt expusi in continuu la stimuli atragatori, sunt imbiati sa ia noua revista, sa isi completeze noua serie de jucarii, sa colectioneze toate cartile, etc. Atata vreme cat si adultii cad in aceasta capcana, nu trebuie sa ne surprinda faptul ca si copiii isi doresc cu infrigurare sa tina pasul cu noutatile.

3. Copiii preiau valorile din familie

In cele mai multe cazuri se observa ca si parintii acestor copii pun mare pret pe bunurile materiale. Pentru ei, a avea valoare inseamna a avea lucruri cat mai multe si mai scumpe, si acest interes pentru obiectele materiale este transmis si copilului. Micutii cred ca ceilalti copii ii apreciaza doar daca au jucarii cat mai multe si mai frumoase, si bineinteles ca vor face tot ce pot ei pentru a se simti valorosi in grupul lor de prieteni.

4. Copiii vor sa-si pastreze pozitia privilegiata in familie

Unii copii au fost invatati sa fie in centrul atentiei familiei, si la primul semn al lor, sa primeasca orice isi doresc. Acestia nu cer pentru ca isi doresc neaparat unele jucarii, ci pentru a-si reconfirma faptul ca orice dorinta le este indeplinita pe loc, deci ca se bucura in continuare de intreaga grija a parintilor.

5. Parintii isi implinesc propriile nevoi din copilarie

Parintii care au avut o copilarie plina de neimpliniri au tendinta sa le cumpere copiilor mai mult decat au nevoie, implinindu-si de fapt propriile lor dorinte. Ei se simt incapabili sa refuze orice cerere a copilului, intrucat suferinta copilului le trezeste propria suferinta de cand erau copiii si nu primeau destul. Aceasta slabiciune este bineinteles observata si fructificata de copii, care cu multa intuitie isi dau seama ca daca plang suferind cand li se refuza ceva, vor primi instantaneu orice isi doresc.
Chiar daca isi dau seama ca nu este tocmai o atitudine sanatoasa, parintii traiesc un mare disconfort cand vine vorba de a spune “Nu” cand copiii le cer ceva. Acest lucru se intampla fie pentru ca se tem ca vor fi „parinti rai”, fie pentru ca nu suporta sentimentul de frustrare al copiilor. De aceea, este important sa se inteleaga ca aceasta situatie nu ii ajuta de fapt nici pe copii si nici pe parinti.

Efectele negative asupra copilului:

  • Copiii nu stiu sa aprecieze valoarea jucariilor si nici valoarea banilor.
  • Copiii devin materialisti, imprietenindu-se de cei care le ofera mai mult, si respingandu-i pe cei care nu le implinesc orice dorinta.
  • Nu apeciaza sacrificiile facute de parinti, considerand ca sunt de la sine intelese.
  • Isi fac o parere falsa despre ce inseamna lucru valoros si relatii de prietenie autentice.
  • Nu suporta frustrarile sau privatiunile, devenind agresivi cand sunt frustrati.
  • Devin vesnic nemultumiti cu ce au, oricat de multe ar avea.
  • Invata sa isi controleze si sa isi manipuleze parintii pentru a obtine ce vor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu